Project EHBO-kleding

 1. Doelehb0 kleding

Aanschaf van noodzakelijke kleding voor EHBO-dienstverlening in de plaatsen Hooghalen en Hijken.

 1. EHBO Hooghalen

De EHBO-vereniging Hooghalen is een actieve vereniging en telt op dit moment 20 actieve, voor EHBO-diensten inzetbare leden. Allen vrijwilligers, die bereid zijn een flink deel van hun vrije tijd af te staan voor de noodzakelijke hulpverlening bij lokale evenementen. Het werkgebied van de vereniging zijn met name de dorpen Hooghalen en Hijken en omgeving (waaronder Laaghalerveen). Op verzoek ondersteunen we ook zusterverenigingen in de regio. (o.a. Smilde, Assen, Westerbork).

Het aantal evenementen waarbij inzet van EHBO-ers noodzakelijk is neemt geleidelijk en gestadig toe.

 1. Financiële positie

De financiële positie van de vereniging is gezond maar de vereniging heeft weinig eigen middelen. Contributies, donaties en opbrengsten uit hulpverlening zijn noodzakelijk voor huur van een oefenlocatie in het dorpshuis, aanschaf en vervanging van lesmaterialen, aanschaf en vervanging van verbandmaterialen, onkostenvergoeding instructeurs, reiskosten, verzekeringen e.d. en reserveringen voor vervanging van dure trainingsmiddelen.

Voor de aanschaf van kleding ontbreken de nodige middelen.

Daarbij merken we op dat de contributies de laatste jaren al zijn verhoogd. Voor cursussen aan derden, niet–leden, wordt een cursusgeld gevraagd, in overeenstemming met wat andere verenigingen daarvoor vragen.

 1. Kleding

Bij een inzet, en hulpverlening bij een evenement, is herkenbaarheid van het grootste belang. Op het moment dat EHBO nodig is moeten de EHBO-vrijwilligers gemakkelijk te vinden zijn en snel aan te spreken.

Dat vraagt om herkenbare kleding. Wanneer EHBO-ers niet herkenbaar zijn leidt dit tot verwarring en tijdverlies; wat in sommige situaties ernstige gevolgen kan hebben.

De vereniging beschikt over een aantal eenvoudige gele hesjes, die over de eigen kleding gedragen worden. Aan de achterkant is het landelijke EHBO-logo afgedrukt. Dit logo valt niet erg op. Van voren en in het donker is de herkenbaarheid als EHBO-er minimaal of zelfs afwezig.

 1. Verwarring

In de praktijk is ook gebleken dat soortgelijke hesjes tegenwoordig door allerlei mensen worden gedragen. O.a. door de organisatoren van evenementen en in sommige gevallen ook door deelnemers. Dat heeft al meerdere keren geleid tot verwarring: mensen van de organisatie wordt gevraagd om hulp te verlenen, EHBO-ers krijgen organisatorische vragen.

Een slechte zaak die de paraatheid en snelle inzetbaarheid van de vrijwilligers belemmert.

 1. Weersomstandigheden

Daarnaast speelt een rol dat in toenemende mate diensten worden gedaan onder vervelende weersomstandigheden. Ook is het vaak niet mogelijk de eigen kleding enigszins schoon te houden: een EHBO-er gáát, onder alle omstandigheden.

Dat vraagt om kleding die, naast goede herkenbaarheid, ook enige bescherming biedt.

 1. Leverancier

Er is op het gebied van kleding voor hulpverlening van alles te krijgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de firma Liemco, Determeyer & van Maanen te Doetinchem kwalitatief goede kleding kan leveren voor een redelijke en concurrerende prijs. De kleuren zijn felgeel met blauw en een reflecterende striping, zoals landelijk vastgesteld. De kleding van deze firma voldoet aan de NEN-normering voor kleding voor hulpverleners.

 1. ehb0 kledingVoorbeeld


 1. Noodzakelijk en gewenst

De vereniging is van mening dat voor een verantwoorde en veilige dienstverlening minimaal noodzakelijk zijn een polo-shirt en een vier-seizoenen parka/jack.

Daarnaast zou de vereniging graag beschikken over fleece-vesten, broeken en caps, zodat de leden kunnen beschikken over een volledige uitrusting voor alle omstandigheden.

 1. Maatschappelijk belang

De EHBO-vereniging Hooghalen vervult een maatschappelijk belang. Voor allerlei grotere en kleinere evenementen zijn gecertificeerde EHBO-ers noodzakelijk. Gemeenten geven geen vergunning wanneer de EHBO niet aantoonbaar gegarandeerd is.

De leden van de EHBO-vereniging zetten zich graag in hun eigen woonplaats en omgeving daarvoor in. Uit de activiteiten van de vereniging en uit reacties uit de dorpsgemeenschappen blijkt dat de mogelijkheid om vanuit eigen dorp of buurtschap en door eigen mensen te kunnen worden geholpen zeer gewaardeerd en breed gedragen wordt. Dit is o.a. meerdere keren aangegeven door de Vereniging voor Dorpsbelang te Hooghalen en de zustervereniging in Hijken en in de Broekstreek.

Onze vereniging is o.a. werkzaam in uw voedingsgebied: Laaghalerveen, Oranjekanaal. Verschillende van onze leden wonen ook in uw voedingsgebied (15 %). Onze reanimatietrainingen kennen een flink aantal deelnemers uit Laaghalerveen. Ook geven we jaarlijks een herhaling voor een organisatie in Smilde. (samen ±15 % van onze deelnemers aan reanimatietrainingen).

 1. Kosten

De prijzen (december 2012) zijn als volgt, incl. BTW:

soort

prijs per stuk

Vierseizoen-parka/jack

125, 11

Poloshirt korte mouw met striping

30, 25 inmiddels aangeschaft uit eigen middelen

Fleece-vest/trui

60, 50

Broek

43, 56

Noodzakelijke kleding parka

125, 11

Gewenste volledige uitrusting parka, trui, broek

229, 17

Voor 20 vrijwilligers betekent dat voor de eerste aanschaf van noodzakelijke kleding, tenminste een parka, een bedrag van € 2.502,20, 64. Voor een totale uitrusting voor 20 vrijwilligers € 4.583, 40.

 1. Sponsoringehb02

De vereniging is actief op zoek naar sponsoring. Daarbij komt de stichting Lokaal Groene Kruis Fonds in beeld. Een deel van onze activiteiten speelt zich af in en/of voor de regio van het Groene Kruis Fonds (Laaghalerveen, Oranjekanaal). We zouden heel graag met het bestuur van het Fonds een gesprek willen over de mogelijkheden van sponsoring voor de aanschaf van kleding voor onze vereniging.

Ook als u ons niet geheel kunt sponsoren doen we een beroep op u. Met een deel van het benodigde bedrag helpt u ons ook.

Uiteraard zijn we van harte bereid om daarbij mee te werken aan promotie-activiteiten voor de vereniging, zoals een feestelijke bijeenkomst, een persbericht met foto’s, enz.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s