Herdenkingsboek Historische Vereniging De Smilde / 4 mei comité Smilde

In 2015 is het 70 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Nu nog steeds herdenken wij hen die omkwamen, tijdens de bezetting door de Duitsers. Joden, verzetsstrijders en onschuldige burgers. Voor degenen die de verschrikkingen aan den lijve ondervonden en hun kinderen, is het vanzelfsprekend dat er jaarlijks op 4 mei de mogelijkheid is, om gezamenlijk hierbij stil te staan en deze gevallenen te herdenken. Het gebeurt nu al bijna zeventig jaar, nog steeds zijn er velen die de oorlog hebben meegemaakt en dit herdenken in ere willen houden. Ook hun nabestaanden hechten aan deze traditie en willen herinnerd blijven aan wat er in die vijf oorlogsjaren voor verschrikkelijks is gebeurd. Misschien niet eens om de herinnering in stand gehouden, al zal dit voor velen toch de reden zijn, maar ook met de gedachte: ‘Dit nooit meer’.

Tijdens de herdenking in Smilde, die in de Koepelkerk plaatsvindt maar een algemeen karakter heeft, schakelt het ‘4 mei comité’ jaarlijks de lagere scholen in en leggen scholieren om beurten bloemen bij de herdenkingsmonumenten. Bij het voormalige gemeentehuis, het algemene monument, het Joodse monument op de hoek van de A.M. Sorghstraat en het Indië monument een eindje verder in de straat, waar tegelijkertijd alle gesneuvelde veteranen worden herdacht. Elke school in de voormalige gemeente Smilde werkt hier aan mee en zo leert de jeugd dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ook komende 4 mei, hebben een aantal kinderen een belangrijke taak bij de herdenking.

Het comité vindt dat er meer gedaan moet worden, om de tegenwoordige jeugd bewust te maken, van wat er is gebeurd en waarom dit is gebeurd. In een brief aan de scholen is dan ook aangeboden om lesmateriaal beschikbaar te stellen waarmee de kennis over de oorlogstijd wordt vergroot.
Tevens is aangeboden om een ‘ervaringsdeskundige’ in de klas zijn of haar verhaal te laten vertellen.
Bij zowel het Herinneringscentrum Kamp Westerbork als de Anne Frank Stichting is daarvoor goed materiaal beschikbaar. Op deze brief is niet of nauwelijks gereageerd en bij navraag bleek dat de scholen de noodzaak wel inzien om hier aandacht aan te besteden, maar dat er geen tijd voor is en het niet in het programma past. Er moet al zoveel!

Op de vraag of we blijven herdenken, kunnen wij als comité geen antwoord geven. Wanneer de jeugd van nu en straks niet meer weet wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, zal er een tijd komen dat er niet meer wordt herdacht. Wellicht kunnen ouders en grootouders van de huidige generatie op de scholen aandringen om toch aandacht aan dit onderwerp te besteden. Bewust zijn van de oorlogsgeschiedenis, voorkomt nieuwe oorlogen.

Tijdens de herdenking worden sinds een aantal jaren alle namen van gevallenen uit die periode voorgelezen. Ter gelegenheid van de bevrijding 70 jaar geleden, is ons plan een boek te maken waarin niet alleen de namen worden genoemd maar ook een beschrijving van ieder slachtoffer afzonderlijk wordt gegeven en een foto wordt geplaatst. Zodat zij in onze herinnering blijven en in die van de jeugd.

Samen met de Historische Vereniging De Smilde pakken we dit project op en inmiddels is de tekst geschreven. Samen gaan we dit boek produceren en willen twee jaar achter elkaar de twee hoogste groepen van de lagere scholen, dit boek gratis aanbieden. Daarmee krijgt de jeugd iets tastbaars in handen waardoor zij beter zullen begrijpen dat vrijheid niet vanzelf is.

Het 4 mei comité Smilde.
Historische Vereniging ‘De Smilde’.  http://www.desmilde.nl/
Smilde, november 2014


Het Bestuur van de Stichting Lokaal Groene Kruisfonds heeft zich over een aanvraag voor ondersteuning gebogen.
Deze aanvraag past niet goed binnen het beleid van onze stichting:
De Stichting Lokaal Groene Kruis Fonds stelt zich ten doel het bevorderen van de volksgezondheid en het maatschappelijk welzijn van de gehele bevolking binnen haar werkgebied.
De aanvraag is daar op getoetst en onze conclusie is dat het een sympathiek project betreft maar helaas onvoldoende binnen de doelstelling van onze stichting past.
Daar wij echter als bestuur wel de wenselijkheid van het project zien, hebben wij de vrijheid genomen onze regels op te rekken en een bijdrage van 500 euro te gunnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s