Moedercursussen

De Groene Kruisverenigingen deden belangrijk werk door het organiseren van zogeheten moedercursussen. Daarin brachten ze aanstaande moeders de grondbeginselen bij van hygiëne, voeding en verzorging. Rond 1900 stierf in Drenthe één op de tien zuigelingen, onder andere als gevolg van gebrek aan kennis over hygiëne. Daarnaast ging men professionele kraamhulp bieden om het werk van goedwillende familieleden en buren over te nemen. Op initiatief van de toenmalige Commissaris der Koning Linthorst Homan werd in 1925 de commissie voor de hygiëne van moeder en kind opgericht. Deze commissie kwam met het plan consultatiebureaus te organiseren om moeders in de gelegenheid te stellen hun baby regelmatig te laten controleren. Het duurde niet lang of vrijwel alle Drentse kinderen konden regelmatig door een arts onderzocht worden. De organisatie was in handen van de Provinciale Drentse Kruisvereniging.

In 1920 bracht de Smildeger kruisvereniging 1187 bezoeken aan zieken, waarvan 177 aan tbc-patiënten. In 1931 lagen die cijfers op 2886 zieken, waaronder 276 tbc-patiënten. En vijf jaar later bezocht men 2818 zieken waaronder 514 tbc-patiënten.
Rond de eeuwwisseling was tuberculose (tbc) de gevaarlijkste volksziekte. Bij één op de tien sterfgevallen was de ‘tering’, zoals de ziekte destijds genoemd werd, de oorzaak.

De Nederlandse centrale vereniging tot bestrijding der tuberculose organiseerde een systeem met huisbezoeksters, die de omstandigheden thuis onderzochten, adviezen gaven en de patiënten eventueel lieten verzorgen. In Drenthe werd de rol van huisbezoekster vervuld door de wijkverpleegsters van de kruisverenigingen. Zij kregen daarvoor een speciale opleiding van de Drentsche Vereeniging tot Bestrijding der Tuberculose. Al vrij snel werden resultaten zichtbaar en verplaatste het accent van de bestrijding van de ziekte zich naar preventie. In de jaren twintig werden op tal van plaatsen consultatiebureaus geopend.diathermietoestel aangeboden 21 09 1955 door kalkzandsteenfabriek Albino

Uit archiefstukken van Het Groene Kruis blijkt dat tbc-patiënten nog tot ver in de jaren zestig voor kwamen in Smilde.

Vrijwel iedereen in Smilde kent de namen van de zusters Piso en Swart. Maar er zijn meer bekende zusters, zoals Warries en Tulp.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s