Magazijnmeester

Over de eerste jaren van het bestaan van Het Groene Kruis is in de lijvige archieven niet veel terug te vinden. Wel vonden wij een ‘Reglement voor de magazijnmeester der Vereniging Het Groene Kruis te Smilde’, gedateerd 3 december 1907, waarin staat dat ‘hij verplicht is tot het bewaren en onderhouden van de eigendommen van de vereniging, alsmede het schoonhouden van het magazijn. Uitdelen der verplegingsartikelen en bij terugbrengen te reinigen en eventueel in overleg met de geneesheer te ontsmetten’.

Ook moet hij de contributie innen.

Bij afwezigheid, ziekte of ontstentenis moet hij op zijn kosten voor vervanging zorgen.

Hij geniet een bezoldiging bestaande uit het genot van een vrije woning met tuin, die door het bestuur wordt aangewezen. Personele belasting over deze woning komt ten laste van de magazijnmeester.

In de stukken zit ook verklaring uit februari 1918 waarin voorzitter Servatius meldt dat magazijnmeester H. Dantuma alles keurig in orde heeft.

‘Door zijn vroegere arbeid in het hospitaal is hij vertrouwd met verband leggen en ontsmetten en het verlenen van eerste hulp bij ongelukken. Hij is geheel vrij van sterken drank’, aldus de verklaring van de voorzitter.

In veel dorpen betekende de oprichting van een kruisvereniging de eerste aantasting van het oude systeem van naoberhulp, waarbij men alles altijd met gesloten beurzen onder elkaar regelde.

Zeker is dat in 1913 de plaatselijke verenigingen in Drenthe besloten te gaan samenwerken in de Provinciale Drentsche Vereeniging Het Groene Kruis.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s