Luisteren naar patiënt

In 1957 kregen we van de bevolking een auto. Tien jaar later, in 1967, begonnen de bijscholingscursussen. Langzaam aan moesten we leren ‘boe-mens’ af te worden en te leren luisteren naar de patiënt en zijn of haar omgeving. Dat was erg moeilijk, want verpleegsters mogen graag doen.

In 1970 zijn wij met de bejaardenzorg begonnen. Ook hier weer niet doen, maar luisteren.

Ook de bejaarden vonden dat in het begin maar wat vreemd. Wat moest nu de zuster bij een gezonde bejaarde? Maar het wende al gauw, bij de zuster en bij de bejaarde.’

Tot zover het relaas van zuster Piso.

In de archieven van Het Groene Kruis komen we ook de namen van verscheidene artsen tegen, bijvoorbeeld die van Hof en Batelaan. Laatstgenoemde was meer dan dertig jaar voorzitter van de vereniging. Henk Batelaan stond bekend als een krachtig bestuurder, waardoor hij door sommige partijen nogal eens als lastig werd ervaren. Batelaan overleed in april 2013.Henk Batelaan
Dokter Hof was op iedere eerste donderdag van de maand leider van het consultatiebureau in de lokalen van de gereformeerde kerk in Bovensmilde. Zuster Piso was daar wijkverpleegster en mevrouw A. Warries administratieve kracht.

Uit werklijsten van de wijkverpleegsters wordt duidelijk dat zij het werk verdeelden in elf categorieën: algemene patiënten, zuigelingen, kleuters, tbc-patiënten, rheumabestrijding, kankerbestrijding, gehandicapten, geestelijke volksgezondheid, bejaarden, maatschappelijke bezoeken en overige. Het grootst in aantal was de categorie patiënten, zuigelingen en kleuters.

Overigens was het bezoek aan ouderen, destijds bejaarden genoemd, niet vanzelfsprekend. De wijkverpleegsters kregen in die tijd nog voorlichting via een ‘Handleiding wijkverpleegster t.b.v. huisbezoeken aan bejaarden boven 75 jaar’.

Aardig detail in de stapel papieren van Het Groene Kruis is de briefwisseling van oktober 1968 over Laaghalerveen en Oranje. De vraag komt aan de orde of deze plaatsen in het werk nu bij Smilde of Beilen horen? Men komt tot de conclusie dat beide plaatsen door Smilde moeten worden gedaan, omdat ook de artsen daar werkzaam zijn.

Nog zo’n aardig briefje, dit keer van de commissie van beheer van de gereformeerde kerk van Bovensmilde van juni 1974. Daarin wordt de huur vastgesteld op veertig gulden per maand voor het gebruik van lokalen ten behoeve van het consultatiebureau. Een PS geeft aan ‘Wel graag lokalen gebruiken die zo voordelig mogelijk kunnen worden verwarmd’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s