Interview zuster Piso

afscheid zr PisoIn een artikel in de Smildeger Neiskrant van 28 juni 1978 vertelt oud-zuster Piso over haar werk in Smilde: ‘Toen ik hier in 1947 kwam bestond het Groene Kruiswerk voor 90 procent uit curatief (verplegend) en tien procent uit preventief werk. We werkten met twee wijkverpleegsters en twee wijkkraamverzorgsters. Het werk was toen veel moeilijker, omdat er veel eenkamerwoningen waren met nog bedsteden. Een Groene Kruis-bed kon nergens staan. Vaak woonden er wel tien mensen in zo’n eenkamerwoning. Geen waterleiding en bij droge zomers moest men ’s morgens om vijf uur, voordat de scheepvaart begon, water uit de vaart scheppen en laten bezinken. Voor moeder en kind moest het, met het oog op besmetting, eerst nog gekookt worden.

We hadden wel een consultatiebureau, maar er kwamen maar weinig moeders en dan alleen nog maar uit Midden-Smilde. Als er acht moeders kwamen, waren wij al tevreden. Het consultatiebureau werd gehouden in het gebouw van Chr. Belangen. Hier was ook de huishoudschool.

Wij hadden toen veel curatief werk, vooral patiënten waar nu geen zuster meer aan te pas komt. Veel patiënten met beenbreuken, die minstens zes weken in bed werden verpleegd. Ook veel kinderen met eczeem of brandwonden die iedere dag verbonden moesten worden. Patiënten met longontsteking of beroerten. Die gingen niet naar het ziekenhuis, maar bleven thuis.

In 1951 kwam de waterleiding; dat was een hele vooruitgang.

opening door bestuur van nwe gebouw 1 dec 1952Op 1 december 1952 werd het Groene Kruis-gebouw aan de Linthorst Homanweg geopend door ds. De Wijk (erelid en oud-voorzitter).
Toen werd het werk ook meer preventief, omdat er een goed consultatiebureau was en de moeders van Hooger- en Bovensmilde met de bus gehaald en gebracht werden. Die bus kreeg de naam, de babybus. Het duurde niet lang of 95 procent van de moeders kwam met hun kinderen naar het consultatiebureau.

Het nieuwe gebouw werd ook gebruikt door de verloskundige, tandarts Brinkman, de masseur en de pedicure. ’s Avonds was er EHBO-cursus of een moedercursus.

In 1954 hadden we ons eerste kleuterbureau onder leiding van dokter Woensdrecht. Daar was erg veel behoefte aan, er kwamen circa 24 kinderen per middag.

Bij de opening hadden we een hoogtezon gekregen en in 1955 kregen we van de kalkzandsteenfabriek op Hoogersmilde een kortegolf-toestel. Daar hebben veel Smildenaren van geprofiteerd. Driemaal per week, van ‘s middags vijf tot ’s avonds negen uur.

Omstreeks 1955 kwam de eerste maatschappelijk werkster in dienst van de gemeente en die heeft toen direct de gezinszorg opgericht. Eerst waren ze in dienst van de gemeente, maar al snel gingen ze over naar Het Groene Kruis. Er waren toen vier gezinsverzorgsters en zes helpsters.auto zr piso afscheid 15 aug 1972

In 1956 zijn we begonnen met de DK-inentingen op het consultatiebureau en al snel kwam de T er bij. In 1958 kwam de inenting tegen polio er bij.

Jarenlang deden we alles op de fiets, maar de allereerste brommer op Smilde was voor ons. De mensen hadden nog nooit zo iets gezien en ze lagen op de knieën ervoor als wij binnen met een patiënt bezig waren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s